Fidov gaj

VODENI OGLEDI

Image Description
Trajanje:

120 - 150 min

image

Odkrijte čarobno Fidovo zijalko, vrt ter razstavo Zdravje bolnikov in spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida.

Ob ogledu si lahko živo predstavljate življenjske pogoje v jami in se spustite še globje do manjše votline. Tam boste videli nastajajoče kraške podzemne pojave in se morda želeli v popolni tišini predati svojim lastnim mislim in meditaciji. Urejena gozdna pot vas pripelje tudi izvira studenčnice, ki vas odžeja in okrepi.

Program ogleda

Od razstave, mimo vrta zdravilnih rastlin do Fidove zijalke...

Najprej si ogledamo stalno razstavo »Zdravje bolnikov« - Ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini. Le ta je v največji meri osnovana na knjigi Vida Strgarja z naslovom Zdravje bolnikov iz leta 1866. Nato se odpravimo odkrivat skrivnosti Fidovega gaja. Ogledamo si vrt zdravilnih rastlin, katere je pri svojem zdravljenju uporabljal Vid Strgar – Fida. Ob poti si ogledamo ostanke stare »oferije« in se končno povzpnemo do Fidove zijalke, njegovega dolgoletnega zatočišča. Tu se ob številnih pripovedih podrobneje seznanimo z njegovo zanimivo življenjsko zgodbo in usodo. Ob okrepčilu pa si še bolj živo pričaramo duh obdobja v katerem je živel. Po želji se spustimo do majhne dvorane na koncu jame in si ogledamo nastajajoče podzemne kraške pojave. Ob povratku si lahko na studenčku privoščimo še požirek poživljajoče izvirske vode. 

Opombe:
Ogled Fidovega gaja je možen zgolj z vodnikom , ob vnaprejšnjem dogovoru in naročilu vodenja. Maksimalno število je 25 oseb v eni skupini. Zaradi konfiguracije terena, prostorskih zmožnosti in varnostnih razlogov si Fidovega gaja skupina večja od 25 oseb ne more ogledati naenkrat. V primeru obiska številčno večje skupine oseb je potrebno le to razdeliti na dve ali več manjših. Za ogled Fidovega gaja priporočamo primerno športno opremo in obutev.Pri nočnem ogledu je maksimalno število 15 oseb v eni skupini.

Cenik ogledov Fidovega gaja

Dnevni sprehod
95

na skupino

Dnevni sprehod
9

na osebo

Nočni sprehod
140

na skupino

Nočni sprehod
13

na osebo