Predstavitev

Gostišče in muzej Firšt

Korenine gostinske dejavnosti v družini Firšt segajo v drugo polovico 19. stoletja, v leto 1874...

Gostišče in muzej Firšt

Predstavitev

Naša kuhinja ponuja tradicionalne slovenske jedi, lokalne solčavske in Zgornje-savinjske posebnosti ter jedi iz mednarodne kuhinje. Izpostaviti velja jedi iz svežih postrvi (postrv Mici in postrvji biftek), domače suhomesnate izdelke (Zgornje-savinjski želodec, salame in pršut) domačo gobovo in govejo juho, vse vrste domačih testenin (rezance, štruklje ter žlinkrofe iz suhih hrušk) ter jedi iz divjačine (jelenov zrezek po Olševsko) in jagnjetine.

Skupinam in zaključenim družbam po dogovoru pripravimo različne menuje, degustacije in pogostitve. Sprejmemo lahko do 60 oseb, poleti na terasi še dodatnih 30. Manjšim podjetjem in organizacijam v prostorih gostišča ponujamo možnost izvedbe različnih srečanj, delavnic, sestankov ali predavanj.

Za željne oddiha ali dopusta v Logarski dolini imamo urejenih 6 dvoposteljnih sob kategorije 3 zvezdice. Med bivanjem pri nas se gostje lahko spotite v finski savni, za rekreacijo peš ali z gorskimi kolesi odkrivate številne lepote Solčavskega, planinarite ali izberete katero izmed številnih aktivnosti v okolici. Sprostitev, počitek in razvedrilo je našim gostom na voljo tudi v skrivnostnem Fidovem gaju.

V gostišču in muzeju Firšt boste našli dve stalni razstavi. Razstava Potočka zijalka – zatočišče ledenodobnega človeka na Olševi je dopolnjena z multimedijsko predstavitvijo tega pomembnega paleolitskega najdišča. Razstavo Zdravje bolnikov – ljudsko zdravilstvo v Zgornji Savinjski dolini pa nadgrajuje naš Fidov gaj. Odkrijte na idilični gozdni jasi urejen vrt zdravilnih rastlin, raziščite čarobno Fidovo zijalko ter spoznajte skrivnosti ljudskega zdravilca, učenjaka in čudodelca Vida Strgarja – Fida.

Kontakt in lokacija
image description

Nekaj naših tradicionalnih Zgornjesavinjskih jedi.

image description
image description
image description
image description
image description
image description

Leta 1874

je bila v Radmirju zgrajena gostilna s hišnim imenom ''Pri Martinocu''. Največji razcvet je doživljala v obdobju, ko sta na domačiji gospodarila Jože Firšt (1888–1933) in njegova žena Marija roj. Natlačen (1888–1961).

Leta 1974

Njun sin Jože Firšt (1925-1992), z ženo Marijo roj. Vršnik, kuharico po poklicu, sta po nekajletnem premoru ponovno pričela z gostinsko dejavnostjo Firštovih.

Leta 1985

Gradnja gostišča Firšt v Logarski dolini je bila v letu 1985 zaključena do te faze, da so v kletnih prostorih lahko pričeli opravljati gostinsko dejavnost, katere nosilka je bila do svoje upokojitve leta 1991 Marija Firšt.

Leta 1991

je vodenje gostilne prevzel njen sin Jože Firšt, ki je nosilec gostinske dejavnosti še danes. Pri tem delu mu že od začetka pomaga njegova žena Polona, roj. Tesovnik.

Od leta 2004

lahko v šestih sodobno opremljenih sobah ponudimo gostom 13 ležišč. Poleg storitev bivanja in prehrane ponujamo sprostitev v finski savni in najem gorskih koles.

Leta 2007

smo pričeli z urejanjem Fidovega gaja, ki skriva vrt zdravilnih rastlin, izvirček studenčnice in čarobno Fidovo zijalko ter je zlasti namenjen sprostitvi, meditaciji in rekreaciji naših gostov.

Gostišče in muzej Firšt

Zgodovina

Gostilna-in-trgovina-pri-MaLeta 1874 je bila v Radmirju zgrajena gostilna s hišnim imenom Pri Martinocu. Hiša stoji še danes, vendar žal že dolgo ne služi svojemu namenu. Nahaja se ob vznožju romarske cerkve Sv. Frančiška Ksaverja na domačiji Martinočevih, ki je bila takrat v lasti družine Natlačen. Največji razcvet je doživljala v obdobju, ko sta na domačiji gospodarila Jože Firšt (1888–1933) in njegova žena Marija roj. Natlačen (1888–1961), ki je bila glavna gonilna sila gostilne. V hiši je našla prostor tudi trgovina, trafika in celo manjša dvorana kjer so prirejali različne prireditve in gledališke igre. V prostorih dvorane je nekaj časa delovala tudi radmirska osnovna šola. Z zgodnjo smrtjo njenega moža in gospodarja je gostilna Firšt v Radmirju začela počasi a vztrajno propadati. Marija Firšt, roj. Natlačen je vodila gostilno vse do svoje smrti leta 1961, ko je gostilna Firšt, p.d. ''Pri Martinocu'' prenehala delovati.

Marija-Natlacen_vNjozeinmarijafirst1963_vjun sin Jože Firšt (1925-1992), z ženo Marijo roj. Vršnik, kuharico po poklicu, sta po nekajletnem premoru ponovno pričela z gostinsko dejavnostjo Firštovih. Po več letih službovanja in nabiranja izkušenj po številnih gostilnah, hotelih in počitniških domovih je na pot zasebnega gostinstva v letu 1974 stopila Marija Firšt, ob pomoči in podpori moža in družine. V središču Solčave je leta 1974 od gostinskega podjetja Turist iz Mozirja prevzela v najem in upravljanje Penzion Rinka. Po izteku najemne pogodbe leta 1978 so želeli penzion odkupiti, saj je bil naprodaj, vendar se ni izšlo.
Namero, da bodo dejavnost opravljali v lastnem gostinskem obratu so kljub temu pričeli udejanjati v letu 1979, ko so na domu Marije roj. Vršnik pričeli z gradnjo sedanjega gostišča in muzeja Firšt. Odhodu iz penziona Rinka, je v obdobju 1978 – 1981 sledil najem gostilne na Četari v Okonini. Nato pa še en najem penziona Rinka v Solčavi v letih 1981 – 1985.

Gradnja gostišča Firšt v Logarski dolini je bila v letu 1985 zaključena do te faze, da so v kletnih prostorih lahko pričeli opravljati gostinsko dejavnost, katere nosilka je bila do svoje upokojitve leta 1991 Marija Firšt.

druzina_first_danes_vLeta 1991 je vodenje gostilne prevzel njen sin Jože Firšt, ki je nosilec gostinske dejavnosti še danes. Pri tem delu mu že od začetka pomaga njegova žena Polona, roj. Tesovnik, ki prav tako izvira iz družine z gostinstvom v krvi. Že njena babica Marija Tesovnik, roj. Kočevar je gospodarila v gostilni Ledenica v Ljubnem ob Savinji. V kuhinji je še vedno nepogrešljiva pomoč babice Marije, vsem bolj znane kot Mici. Pri delu v gostilni pa po potrebi pomagata tudi hči Nataša in sin Janez.

Prvi večje spremembe v ponudbi in usmeritvi gostišča smo izvedli leta 1996, ko smo gostinsko sobo preselili iz kletnih prostorov v pritličje, v kleti pa uredili stalno razstavo o Potočki zijalki. Tako smo svojo dejavnost razširili tudi na kulturno področje, v gostinski ponudbi pa je za nas postala najpomembnejša priprava in postrežba hrane. Zlasti turistom, izletnikom in obiskovalcem Solčavskega. Gostinski objekt nato vse do jeseni leta 2003 ni več doživljal večjih sprememb, takrat pa smo začeli urejati sobe za goste.

Od leta 2004 lahko v šestih sodobno opremljenih sobah ponudimo gostom 13 ležišč. Poleg storitev bivanja in prehrane ponujamo sprostitev v finski savni in najem gorskih koles. V letu 2007 smo pričeli z urejanjem Fidovega gaja, ki skriva vrt zdravilnih rastlin, izvirček studenčnice in čarobno Fidovo zijalko ter je zlasti namenjen sprostitvi, meditaciji in rekreaciji naših gostov.

01 Nastanitev

Sproščujoč oddih v neokrnjeni naravi na vhodu v Logarsko dolino. Nudimo namestitev v 5 dvoposteljnih in 1 triposteljni sobi. Sobe so enotno in udobno opremljene z masivnim borovim pohištvom.  

Narava... sprošča in zdravi

Nadaljuj z branjem

02 Kulinarika

Vse jedi, ki vam jih ponujamo, pripravljamo sami v naši kuhinji. Recept zanje je zelo preprost: tradicija, znanje, skrbna priprava in karseda naravne sestavine.

140 let tradicije...

Nadaljuj z branjem

03 Dodatna ponudba

  • Fidov gaj - etnološki park, dediščina ljudske modrosti,
  • stalni razstavi Potočka zijalka ter Zdravje bolnikov,
  • rekreacija v našem fitnes centru.
Zakladi preteklosti...

Nadaljuj z branjem