Kulinarika

Gostišče in muzej Firšt - Logarska dolina

Kulinarična ponudba obsega tradicionalno domačo slovensko hrano...

Kulinarika

Kulinarična ponudba obsega tradicionalno domačo slovensko hrano, solčavske in zgornjesavinjske posebnosti ter mednarodne jedi evropskih kuhinj. Najbolj poznane specialitete so jedi iz svežih postrvi, domače testenine in zgornjesavinjski želodec.

image description
image description
image description
image description
image description

Hišne specialitete

V veliki meri vključujemo lokalno pridelana živila. Zlasti v pozni pomladi in poleti: sveža zelišča, jagodičevje, zelenjava in solata, na vašo mizo pridejo kar iz domačega vrta. Z veseljem in ponosom postrežemo tudi lastne,  hišne  izdelke (suhe mesnine, sveže postrvi, marmelade, jabolčni kis, napitke iz zelišč in sadja, zeliščne čaje...)

Naše gostišče je najbolj poznano po pripravi jedi iz svežih postrvi, kjer najbolj izstopata hišni posebnosti postrv Mici ter postrvji biftek (slednjega je potrebno predhodno naročiti vsaj dan vnaprej). Pohvalimo se lahko z lastnimi hišnimi suhomesnatimi dobrotami ter domačim Firštovim želodcem, za katerega smo na ocenjevanjih Zgornjesavinjskih želodcev prejeli že vrsto priznanj. Odlični sta tudi pravi domači juhi, gobova in goveja. Med mesnimi jedmi izstopajo: jelenov zrezek po olševsko, gamsov golaž, biftek po lovsko ali po domače in telečji zrezek v jurčkovi omaki. Prav posebno skrb namenjamo domačim testeninam kot so rezanci, sirovi in zelenjavni štruklji ter mesni žlinkrofi.

Za sladkosnede so vedno na voljo palačinke (npr. z borovnicami), sladki štruklji in dobrote s sadjem ali sladoledom. Ob vikendih ali po predhodnem naročilu spečemo izvrstne domače zavitke (štrudle), seveda iz doma narejenega in tanko razvaljanega vlečenega testa. Ko dozorijo borovnice pripravljamo tudi našo hišno kupo Jamski medved. Resnični ponos hiše pa so tudi naši žlinkrofi iz suhih hrušk (gruševi žlinkrofi), ki lahko obrok zaključijo kot popolna sladica.

Ponudba IZ

JEDILNEGA LISTA Restavracije Firšt


- jedi iz svežih postrvi
(postrvi Mici, po tržaško, postrvji biftek)
- domači Firštov želodec in suhomesnati izdelki (goveja in divjačinska salama, slanina, klobase, vratovina, pršut)
- tradicionalne Solčavske jedi (solčavski sirnek, juha sirnica, masovnik)
- značilne slovenske jedi (juhe, obare, štruklji, žlinkrofi, žganci, ajdova kaša, zavitki)
- domače koline (samo v zimskih mesecih) (pečenice, kranjske klobase, krvavice, mauželj, domača pasteta, kuhana godlja, rebrca, žolca)
- domače, hišne testenine (zelenjavni in sirovi štruklji, široki rezanci, mesni žlinkrofi in žlinkrofi iz suhih hrušk)
- vegetarijanske jedi (hišne testenine, ajdova kaša)
- jedi z gobami (gobova juha, jurčki na različne načine, testenine in mesne jedi z gobami)
- jedi iz divjačine (jelenov zrezek po Olševsko, gamsov golaž, divjačinske salame)
- klasične jedi po naročilu (biftek po lovsko, biftek po domače, telečji zrezek v jurčkovi omaki, razni zrezki)

Naša ponudba menujev za skupine obsega:

Klasični domači menuJI

so preprostejša, a skrbno pripravljena kosila za skupine. Priporočamo jih vsem na krajših izletih in ekskurzijah , ko na voljo ni veliko časa, a želite vseeno uživati v okusnem kosilu s pridihom Zgornje-savinjske kulinarične posebnosti.

Klasični domači menuji, (.pdf)

FIRŠTOVI IZBRANI MENUJI

so kombinacija tradicionalnih receptur prilagojenih sodobnim okusom, namenjene vsem, ki želite v hrani uživati . Za razvajanje borbončic jih pripravljamo z vso pozornostjo, da vam kar najbolje odstrejo kulinarično dediščino naše hiše.

Firštovi izbrani menuji, (.pdf)

menuji za šolske skupine

Za šolske skupine smo oblikovali posebne pakete " Jamski medved ", ki so tudi cenovno zelo ugodni. Pakete sestavlja topla malica ali kosilo ter ogled naše stalne razstave o Potočki zijalki, z multimedijsko predstavitev le teh.

Menuji za šolske skupine (.pdf)

01 Nastanitev

Narava ... sprošča in zdravi

Nadaljuj z branjem

02 Kulinarika

140 let tradicije (1874) ...

Nadaljuj z branjem

03 Fidov gaj

Etnološki park...

Nadaljuj z branjem